wtorek, 7 czerwca 2016
Śledzie w zalewie olejowo octowej.
składniki:
4 duże śledzie ze skórą (bez głów)
pół cebuli czerwonej
pół cebuli białej
pół szklanki oleju rzepakowego
zalewa octowa:
pół szklanki octu 10%
2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
liście laurowe
Ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
wykonanie:
Śledzie obieramy ze skóry, czyścimy, myjemy, kroimy na kawałki i moczymy w zimnej wodzie 3
godziny, po półtorej godziny wymieniamy wodę na świeżą. Po okresie moczenia odciskamy z wody
i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Ocieknięte kawałki śledzia wkładamy do miski i
zalewamy olejem oraz wsypujemy połowę pokrojonej w pół plastry cebule i mieszamy. Odstawiamy
na 2-3 godziny a w między czasie zagotowujemy wodę na zalewę z drugą połową pokrojonej
cebuli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewę doprawiamy do smaku cukrem i
solą. Po zagotowaniu się zalewy wlewamy ocet i pozostawiamy do wystudzenia. Po 2-3 godzinach
kawałki śledzi wkładamy do 2 litrowego słoja, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli,
liśćmi laurowymi,zielem angielskim i pieprzem zalewamy olejem w którym się moczyły. Tak
ułożone śledzie zalewamy ostudzoną zalewą octową. Słoik zakręcamy i odstawiamy w kuchni na
dobę lub dwie doby żeby śledzie zmiękły. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz