wtorek, 7 czerwca 2016

Bigos z młodej kapusty.



Co roku na wiosnę gotuję bigos z młodej kapusty z młodymi marchewkami i zieleniną. Taki bigosik aż pachnie w kuchni wiosną. Możemy go podawać z młodymi ziemniakami, jak również jeść go z chlebkiem.


surowiec:

kapusta młoda biała 1 głowa 3 kg
0,5 kg kiełbasy śląskiej
0,4 kg wędzonego boczku
marchew młoda 3-4 sztuki
kasza pęczak 2 łyżki stołowe
natka pietruszki 1 pęczek
koper młody 1 pęczek
lubczyk 3 gałązki
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
papryka czerwona suszona
pomidory krojone 1 puszka
sok z kiszonej kapusty 0,5 litra
woda 1 litr

wykonanie:

1 - Szatkujemy kapustę na większe paski.

2 - Marchewki kroimy w kostkę, zieleninę kroimy drobno.

3 - Wlewamy do garnka 1 litr zimnej wody i układamy połowę szatkowanej kapusty.

4 - Warstwę kapusty posypujemy połową pokrojonej marchewki i zieleniny.

5 - Zasypujemy w garnku drugą taką samą warstwę, kapusta, liście laurowe, ziele angielskie, marchew i zielenina, oraz domowa kostka rosołowa.

6 - Przykrywamy garnek pokrywką, i parzymy wszystko do momentu osiągnięcia 1/3 objętości w garze, parzonej z dodatkami kapusty.

7 - Kroimy boczek i kiełbasę w kostkę i smażymy bez tłuszczu na patelni.

8 - Na wierzch gotującej się kapusty rozsypujemy 2 łyżki kaszy pęczak.

9 - Gdy kiełbasa z boczkiem podsmaży się, dodajemy do garnka i mieszamy wszystkie składniki.

10 - Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów, sok z kiszonej kapusty, oraz doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.

11 - Gotujemy jeszcze kilka minut żeby bigos połączył się z przyprawami, i kończymy gotowanie.

12 - Ugotowany bigos nakładamy na talerze lub do miseczek i konsumujemy.

Z jednej głowy kapusty zrobiłam gołąbki.

Szatkujemy jak najgrubiej.

Poszatkowana kapusta.

 Do garnka wlewamy 1 litr zimnej wody.

Pokrojona marchew i zieleniny.

Układamy w garnku 2 warstwy kapusty z pokrojonymi dodatkami, domową kostką rosołową, listkami laurowymi i zielem angielskim.


Przykrywamy garnek i parzymy aż kapusta zmniejszy swoją objętość o 2/3 masy.

W między czasie kroimy boczek i kiełbaski w kostkę.


Smażymy na patelni bez dodawania tłuszczu, tłuszcz z boczku i kiełbasy się wytopi.

Parząca się pod przykryciem kapusta zmniejszyła swoją objętość, więc możemy ją już doprawiać do smaku oraz dodawać dodatki.

Dodajemy 2 łyżki kaszy pęczak. Kasza lekko zagęszcza nam bigosik.

Dodajemy również podsmażony boczek i kiełbasę.

Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów.

Mieszamy wszystkie składniki.

Dodajemy pół litra soku z kiszonej kapusty, ja w lodówce zawsze mam litr takiego soku.

Bigos doprawiamy pozostałymi przyprawami i jeszcze gotujemy przez kilka minut.

Gotowy bigos nakładamy do miseczki i konsumujemy z chlebkiem, mażemy również podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz