czwartek, 9 czerwca 2016

Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem.


Bardzo smaczne bułeczki, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek, 87 gramowych.


składniki:

1 kg mąki typ 650
50 g świeżych drożdży
3 szklanki mleka
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
jajko rozbełtane do posmarowania bułek
sezam lub do posypania bułek

wykonanie:

1 - Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.

2 - Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.

3 - Wyrabiamy ciasto ręcznie, w razie potrzeby podsypujemy mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

4 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5 - Wykładamy blachę papierem do pieczenia.

6 - Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie, chwilę wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.

7 - Z ciasta formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

8 - Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.

9 - Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni C.

10 -  Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.

11 - Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.

















Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz