Wiosna się kończy, a dania z młodej kapusty tylko wiosną są najsmaczniejsze :)
surowiec:
kapusta biała młoda 1 duża główka 3,5 kg
mięso wieprzowe mielone 0,7 kg
ryż biały 2 woreczki 2 x 100 gram
sól
pieprz ziołowy
czosnek
natka pietruszki 1 pęczek
koper 1 pęczek
2 łyżki domowej kostki rosołowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
3-4 łyżki śmietany do zabielenia sosu
Liść laurowy 6-8 szt.
Ziele angielskie 10-12 ziaren
wykonanie farszu do gołąbków:
Wcześniej zmielone mięso wieprzowe, mieszamy z ugotowanym, ostudzonym ryżem, przyprawiamy solą,pieprzem ziołowym, czosnkiem.
wykonanie:
1 - W dużym garnku zagotowujemy wodę w której będziemy parzyć kapustę.
2 - Obrywamy z kapusty pierwsze niepotrzebne liście.
3 - Gdy woda osiągnie 80 stopni Celsjusza, parzymy główkę kapusty i delikatnie zdejmujemy sparzone liście.
4 - Odcinamy twarde łodygi z liścia i nakładamy wcześniej przygotowany farsz.
5 - Formujemy, zawijając liść z nałożonym farszem gołąbki.
6 - Na dno garnka układamy 2-3 liście z kapusty, liście laurowe i ziele angielskie i uformowane gołąbki.
7 - Ułożone w garnku gołąbki zalewamy osoloną wodą pomieszaną z pokrojoną zieleniną oraz z 2 łyżkami domowej kostki rosołowej.
8 - Gotujemy do miękkości kapusty, ja gotowałam 30 minut od momentu wrzenia wody.
9 - Gołąbki podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami, polane sosem zrobionym z wywaru gotowania gołąbków, zagęszczony mąką ziemniaczaną i zabielony śmietaną.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz