Bardzo smaczne bułeczki, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek, 87 gramowych.
składniki:
1 kg mąki typ 650
50 g świeżych drożdży
3 szklanki mleka
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
jajko rozbełtane do posmarowania bułek
sezam lub do posypania bułek
wykonanie:
1 - Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
2 - Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
3 - Wyrabiamy ciasto ręcznie, w razie potrzeby podsypujemy mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
4 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5 - Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
6 - Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie, chwilę wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
7 - Z ciasta formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
8 - Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.
9 - Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni C.
10 - Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.
11 - Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz