poniedziałek, 6 czerwca 2016

Truskawki w butelce zalane galaretkami (Taki truskawkowy salceson).



Taki wymyślony sposób na truskawki w galarecie zrobione w butelce (salceson z truskawek). Zrobione truskawki po wyjęciu z butelki,ładnie kroją się na plastry i są bardzo smaczne :)


składniki:

1 kg truskawek bez szypułek
1 butelka po mineralnej wodzie 1,5 l
4 galaretki cytrynowe
1 galaretka fioletowa
5 szklanek wrzącej wody

wykonanie:

1 - W butelce wycinamy wzdłuż otwór, prostokąt 20 cm / 4 cm.

2 - Butelkę myjemy i wycieramy do sucha.

3 - Rozpuszczamy 1 galaretkę w szklance wrzącej wody, studzimy, i ostudzoną wlewamy do butelki, wstawiamy do lodówki żeby zastygła.

4 - Wymyte i osuszone truskawki wkładamy do butelki na zastygniętą galaretkę przez wycięty otwór.

5 - I do tak przygotowanej butelki nalewamy kolejne galaretki do zapełnienia butelki. Ostatnią galaretkę którą będziemy wlewać, wlewamy fioletową i wlewamy na zastygnięte już galaretki cytrynowe.

6 - Całą butelkę z otworem do góry wstawiamy do lodówki na noc.

7 - Po wyjęciu z lodówki delikatnie butelkę rozcinamy, rozchylamy żeby powietrze zassało i galaretka odeszła od ścianek butelki.

8 - Wykładamy na talerz, kroimy w grubsze plastry i konsumujemy.

















Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz