Pyszne danie z ziemniakami smażonymi w mundurkach i kiełbaskami parzonymi, smażonymi. Takie kiełbaski można na różne sposoby przyrządzać. Tym razem postanowiłam je tak przyrządzić :)
składniki:
4 większe młode ziemniaki
6 kiełbasek surowych dąbrowskich (własny wyrób)
1 cebula biała
1 cebula czerwona
pomidorki koktajlowe
sól
pieprz ziołowy
chrzan
wykonanie:
1 - Ziemniaki (w skórce) dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
2 - Kiełbasę parzymy w wodzie o temperaturze 75 stopni Celsjusza.
3 - Ugotowane ziemniaki przecinamy wzdłuż na połowy, skórki lekko nadcinamy.
4 - Smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor.
5 - Gdy kiełbasa nam się sparzy, smażymy ją na tym samym tłuszczu co smażyliśmy ziemniaki.
6 - Gdy kiełbaski zarumienią się i przewrócimy je na drugą stronę, dodajemy pokrojone cebule.
7 - smażymy do miękkości cebuli i zarumienienia się kiełbasek.
8 - Kiełbaski podajemy z usmażonymi ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi i chrzanem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz