piątek, 5 sierpnia 2016

Duszone żeberka w sosie cebulowym, ziemniaki i duszone z cebulką kiszone buraczki.



Najsmaczniejszą częścią mięsa u wieprza są oczywiście żeberka :) I dziś udusiłam takie żeberka w sosie cebulowym :)


składniki na 4 porcje:

żeberka wieprzowe 1 kg.
przyprawa do wieprzowiny Prymat*
mąka pszenna (do posypania i zagęszczenia sosu)
sos sojowy ciemny
liść laurowy 5 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
czosnek 3 ząbki
włoszczyzna suszona 2 łyżki
cebula biała 1 szt.
cebula czerwona połowa
domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kupna kostka)
sól
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 8 szt.
kiszone buraczki wiórki 1 mały słoiczek 200 gram
natka pietruszki
świeży koper

Duszone z cebulą buraczki kiszone przepis:

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy połowę cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy słoiczek mielonych kiszonych buraczków. Do słoiczka wlewamy połowę wody, płuczemy z buraczków i wlewamy na patelnie. Buraczki dusimy do miękkości, jeżeli są komuś za kwaśne, możemy dosłodzić miodem lub cukrem. Gdy buraczki zmiękną zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Do szklanki wsypujemy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy ją z wodą w ilości 1/3 szklanki wody. Wlewamy na patelnię z duszonymi buraczkami i mieszamy. Dusimy jeszcze przez chwilę.


Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy połowę cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę.

Do zeszklonej cebuli dodajemy słoiczek mielonych kiszonych buraczków. 

Do słoiczka wlewamy połowę wody, płuczemy z buraczków i wlewamy na patelnie. Buraczki dusimy do miękkości, jeżeli są komuś za kwaśne, możemy dosłodzić miodem lub cukrem. 

Gdy buraczki zmiękną zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Do szklanki wsypujemy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy ją z wodą w ilości 1/3 szklanki wody. Wlewamy na patelnię z duszonymi buraczkami i mieszamy. 

Dusimy jeszcze przez chwilę.


wykonanie: 

Żeberka myjemy w zimnej, bieżącej wodzie. Dzielimy na 8 kawałków, posypujemy każdy kawałek przyprawą do wieprzowiny, obtaczamy z każdej strony w mące i smażymy z każdej strony na złoty kolor. W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy usmażone kawałki żeberek, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa w żeberkach. W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy łyżką cedzakową do garnka z duszącymi się żeberkami. Gdy mięso w żeberkach jest miękkie, zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, próbujemy smak, doprowadzamy do zagotowania się i kończymy gotowanie sosu z żeberkami. W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę i nakładamy na talerz ziemniaki całe lub tłuczone. Obok ziemniaków układamy po 2 kawałki żeberek, polewamy sosem, nakładamy duszone z cebulką kiszone buraczki i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki z koprem.

*Uwaga!!!*

Zamiast kupnej przyprawy do wieprzowiny Prymat, możemy sami sobie zmieszać poszczególne przyprawy. Ja wzięłam po pół małej łyżeczki każdej z przypraw i wszystkie pomieszałam, włożyłam do słoiczka do przypraw. Przyprawiamy do smaku.

sól, czosnek granulowany, papryka słodka, kminek mielony, gorczyca biała mielona, kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn, pieprz czarny, papryka ostra, mielone ziele angielskie i mielony liść laurowy.

Żeberka myjemy w zimnej, bieżącej wodzie. Dzielimy na 8 kawałków.



Posypujemy każdy kawałek przyprawą do wieprzowiny

Obtaczamy z każdej strony w mące.

Smażymy z każdej strony na złoty kolor.


Chwilę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.

Kroimy cebule w półksiężyce, troszkę solimy.

W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. 


Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy usmażone kawałki żeberek, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa w żeberkach. 

W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. 



Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy łyżką cedzakową do garnka z duszącymi się żeberkami.


Gdy mięso w żeberkach jest miękkie, zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą, próbujemy smak, doprowadzamy do zagotowania się i kończymy gotowanie sosu z żeberkami.

W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę, posypujemy zieleniną i podrzucając mieszamy.



Nakładamy na talerz ziemniaki całe lub tłuczone. Obok ziemniaków układamy uduszone żebereko, polewamy sosem, nakładamy duszone z cebulką kiszone buraczki i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki z koprem.



Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz