niedziela, 7 sierpnia 2016

Sztuka mięsa w sosie warzywnym z kaszą gryczaną i czarnymi oliwkami na ostro.



Danie dla lubiących troszkę na ostro :) Czarne oliwki z papryczkami chili są bardzo dobre i zdrowe, robię zawsze kilka słoiczków i zalewam oliwą z oliwek.


Składniki:

    plastry schabu 8 sztuk
    przyprawa do wieprzowiny Prymat*
    mąka pszenna (do posypania i zagęszczenia sosu)
    sos sojowy ciemny
    liść laurowy 5 szt.
    ziele angielskie 6 ziaren
    czosnek 3 ząbki
    włoszczyzna suszona 2 łyżki
    cebula biała 1 szt.
    cebula czerwona połowa
    domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kupna kostka)
    Sól
    tłuszcz do smażenia
    ziemniaki 8 szt.
    czarne oliwki na ostro z papryczkami chili 1 mały słoiczek 200 gram
    Natka pietruszki
    świeży koper

Wykonanie:

Z kawałka schabu bez kości wycinamy 8 plastrów grubszych, każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy każdy przyprawą, obtaczamy z każdej strony w mące i smażymy z
każdej strony na złoty kolor. W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką
rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującej się wody z
przyprawami dodajemy usmażone plastry schabu, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy łyżką cedzakową do garnka z duszącymi się plastrami schabu. Gdy mięso jest miękkie, zagęszczamy sos mąką
rozmieszaną z wodą, próbujemy smak, doprowadzamy do zagotowania i kończymy gotowanie sosu. W między czasie parzymy 4 torebki kaszy gryczanej w osolonej wodzie. Po sparzeniu osączamy ją zwody i nakładamy na talerz. Obok kaszy układamy plaster duszonego w sosie schabu, polewamy sosem, nakładamy czarne oliwki z papryczkami chili i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki z koprem.

Z kawałka schabu bez kości wycinamy 8 plastrów grubszych.

Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy każdy przyprawą, obtaczamy z każdej strony w mące.

Smażymy z każdej strony na złoty kolor. 



W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.

W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy usmażone plastry schabu, cebule, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. 

W między czasie parzymy 4 torebki kaszy gryczanej w osolonej wodzie.

Po sparzeniu osączamy ją zwody i nakładamy na talerz. Obok kaszy układamy plaster duszonego w sosie schabu, polewamy sosem, nakładamy czarne oliwki z papryczkami chili i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki z koprem.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz