Danie dla lubiących troszkę na ostro :) Czarne oliwki z papryczkami chili są bardzo dobre i zdrowe, robię zawsze kilka słoiczków i zalewam oliwą z oliwek.
Składniki:
plastry schabu 8 sztuk
przyprawa do wieprzowiny Prymat*
mąka pszenna (do posypania i zagęszczenia sosu)
sos sojowy ciemny
liść laurowy 5 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
czosnek 3 ząbki
włoszczyzna suszona 2 łyżki
cebula biała 1 szt.
cebula czerwona połowa
domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kupna kostka)
Sól
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 8 szt.
czarne oliwki na ostro z papryczkami chili 1 mały słoiczek 200 gram
Natka pietruszki
świeży koper
Wykonanie:
Z kawałka schabu bez kości wycinamy 8 plastrów grubszych, każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy każdy przyprawą, obtaczamy z każdej strony w mące i smażymy z
każdej strony na złoty kolor. W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką
rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującej się wody z
przyprawami dodajemy usmażone plastry schabu, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy łyżką cedzakową do garnka z duszącymi się plastrami schabu. Gdy mięso jest miękkie, zagęszczamy sos mąką
rozmieszaną z wodą, próbujemy smak, doprowadzamy do zagotowania i kończymy gotowanie sosu. W między czasie parzymy 4 torebki kaszy gryczanej w osolonej wodzie. Po sparzeniu osączamy ją zwody i nakładamy na talerz. Obok kaszy układamy plaster duszonego w sosie schabu, polewamy sosem, nakładamy czarne oliwki z papryczkami chili i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki z koprem.
Z kawałka schabu bez kości wycinamy 8 plastrów grubszych.
Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, posypujemy każdy przyprawą, obtaczamy z każdej strony w mące.
Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
W między czasie smażymy pokrojone w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.
W garnczku zagotowujemy litr osolonej wody z domową kostką rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującej się wody z przyprawami dodajemy usmażone plastry schabu, cebule, doprawiamy ciemnym sosem sojowym i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.
W między czasie parzymy 4 torebki kaszy gryczanej w osolonej wodzie.
Po sparzeniu osączamy ją zwody i nakładamy na talerz. Obok kaszy układamy plaster duszonego w sosie schabu, polewamy sosem, nakładamy czarne oliwki z papryczkami chili i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki z koprem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz