wtorek, 30 sierpnia 2016

Kluski Spaetzle z sosem mięsnym, wieprzowym.


Kolejne pyszne danie z kluskami spaetzle, tym razem z sosem z łopatki wieprzowej.


składniki:

Kluski Spaetzle (lub inne polskie kluski)
60 dkg łopatki wieprzowej
marchewka
2 cebule (czerwona i biała)
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
lubczyk
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
suszona papryka słodka
majeranek
5 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól,pieprz do smaku
natka pietruszki - drobno pokrojona
tłuszcz do smażenia

wykonanie:

Wypłukane mięso,pokrojone w dużą kostkę, posolone smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany
kolor. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do momentu zmięknienia cebuli. W między
czasie gotujemy 1 litr wody z domową kostką rosołową, pokrojoną marchewką, lubczykiem i
czosnkiem w kostkę. Do wywaru dodajemy majeranek, sól pieprz i paprykę. Doprawiamy do smaku.Łyżką cedzakową zbieramy z patelni usmażone mięso z cebulą i dodajemy do gotującego się
wywaru warzywnego. Mieszamy i gotujemy do miękkości mięsa. W połowie szklanki wody mieszamy mąkę, zagęszczamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy chwilę na małym ogniu ciągle mieszając. Kończymy gotowanie sosu. Podajemy wcześniej ugotowane kluski polane sosem z dodatkiem kawałków mięsa i posypujemy natką pietruszki.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz