środa, 31 sierpnia 2016

Kolorowa zaplatana pizza z szynką i papryką.


Troszkę pracochłonna pizza, ale się opłacało gdyż wyszła bardzo smaczna. W sumie robiłam ją  z mężem :)

składniki:

ciasto na pizze 2 prostokątne placki (wymiar blachy do pieczenia)
papryka czerwona - połowa, pokrojona wzdłuż w paski
papryka zielona - połowa, pokrojona wzdłuż w paski
papryka żółta - połowa, pokrojona wzdłuż w paski
pieczarka 1 szt.
ser mozzarella
plastry szynki 2 szt. lub tyle żeby przykryć placek
sos z pomidorów
natka pietruszki
oregano suszone
pieprz
sól
jajko do posmarowania

wykonanie:

01 - Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia.
02 - Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
03 - Brzegi ciasta smarujemy jajkiem a pozostałą powierzchnię ciasta smarujemy sosem.
04 - Układamy plastry szynki i plasterki pieczarki, na plastry szynki kładziemy kawałki sera.
05 - Solimy, pieprzymy, posypujemy oregano i drobno pokrojoną natką pietruszki.
06 - Drugi prostokątny placek ciasta skracamy o 2 cm. a pozostały placek kroimy na paski.
07 - Wycięty 2 cm. pasek kładziemy na wycięte paski u góry, tak by paski były połączone.
08 - Z wyciętych pasków robimy taką plecionkę, zaplatając wycięte paski papryk.
09 - Na brzegi plecionki przylepiamy pasek z ciasta i cały placek z plecionką nakładamy na placek z szynką i serem.
10 - Brzegi placka spodniego zawijamy na brzegi placka plecionki i zlepiamy delikatnie.
11 - Brzegi pizzy zaginamy do środka, smarujemy jajkiem.
12 - Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

===================================
Przepis na ciasto do pizzy:
Źródło przepisu
składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
4 szklanki mąki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka

wykonanie:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować!

================================

Przepis na sos pomidorowy do pizzy:
Źródło przepisu
składniki:

2-3 świeże pomidory (można zastąpić pomidorami z puszki lub przecierem pomidorowym)
2-3 ząbki czosnku (może być też granulowany)
1 Cebula biała/czerwona lub szalotka 2-3 szt
sól morska, swieżo mielony pieprz, cukier, oregano i bazylia (osobiście preferuję swieże zioła, można zastąpić suszonymi)

wykonanie:

Warzywa kroimy w kostkę, zioła siekamy nożem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebule, zeszklić, dodać pokrojony czosnek lub wycisnąć przez praskę. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, cukier i dusimy około 5-7 min, na koniec dodajemy posiekane zioła i blendujemy wszystko.
Otrzymanym sosem smarujemy pizze, układamy ser i ulubione dodatki. Osobiście na pizze polecam mozzarele.
=================================



















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz