czwartek, 17 listopada 2016

Kotlet schabowy z ziemniakami i buraczkami.


Tradycyjny schabowy, tym razem z ziemniakami i smażonymi buraczkami ćwikłowymi. :)


surowiec:

2 grubsze plastry schabu bez kości
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
0.5 kg. ziemniaków
1 słoiczek startych ugotowanych buraczków
połowa małej cebuli
susz kopru

smażone buraczki:

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ugotowane,  starte buraczki z drobno posiekaną cebulą, doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry naszego schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, odparowujemy i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i podsmażonymi buraczkami.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz