Dziś proponuję smaczną rybę Nototenie z ziemniakami i surówką ze swojskiej, kiszonej z żurawiną kapusty.
Składniki:
4 tuszki nototenii
sól
pieprz ziołowy
sok z cytryny
mąka obsypania
ziemniaki 5 szt.
kiszona kapusta
pół cebuli czerwonej
oliwa
suszony koper i natka pietruszki do posypania
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Tuszki rozmrażamy na durszlaku, tak żeby od razu ociekały z wody. Rozmrożone tuszki czyścimy z łusek i płuczemy w bieżącej, zimnej wodzie. Osuszone tuszki skrapiamy sokiem z cytryny, solimy pieprzymy i obtaczamy w mące. Tak przygotowane kawałki ryby smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany kolor. Usmażoną rybę podajemy z ugotowanymi, posypanymi zieleniną ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z cebulką i oliwą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz