Tradycyjny schabowy, tym razem z ziemniakami i smażonymi buraczkami ćwikłowymi. :)
surowiec:
2 grubsze plastry schabu bez kości
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
0.5 kg. ziemniaków
1 słoiczek startych ugotowanych buraczków
połowa małej cebuli
susz kopru
smażone buraczki:
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ugotowane, starte buraczki z drobno posiekaną cebulą, doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry naszego schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, odparowujemy i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i podsmażonymi buraczkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz