sobota, 18 lutego 2017

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku.



Bardzo smaczna, treściwa zupa ugotowana na swojskiej, kiszonej kapuście z żurawiną i na wędzonym boczku.


Składniki:

kiszona kapusta z żurawiną 1 kg.
ziemniaki 3 szt.
boczek wędzony 0,5 kg.
kiełbasa śląska 2 szt.
suszona włoszczyzna 3 łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
pomidory krojone puszka 30 dag
kasza pęczak 2 łyżki
pieprz ziołowy
majeranek 1 łyżka
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 6-7 ziaren

Wykonanie:

Zagotowujemy 1,5 litra wody z włoszczyzną, domową pastą rosołową,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i kaszę pęczak, gotujemy do miękkości ziemniaków. W między czasie smażymy na patelni bez tłuszczu pokrojony w kostkę boczek. Usmażone kostki boczku dodajemy do gotującej się zupy w garnku, a na patelni z tłuszczem który wytopił się z boczku smażymy odciśniętą kapustę kiszoną. Kapustę dusimy na patelni 15-20 minut na małym ogniu. Po usmażeniu dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pomidory i gotujemy godzinę żeby kapusta była miękka. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy suche przyprawy i dodajemy pokrojone na połówki 2 kiełbaski śląskie. Gotujemy jeszcze kilka minut i kończymy gotowanie. Nalewamy zupę do miseczek i dodajemy po kawałku kiełbaski śląskiej.













Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz