wtorek, 21 lutego 2017

Makaron Barilla z sosem pieczarkowym.



Coś dla miłośników makaronu i pieczarek – makaron Barilla z sosem pieczarkowym.

Składniki:

makaron Barilla 0,5 kg.
sos pieczarkowy

Wykonanie:

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy. Ugotowany makaron podajemy polany sosem pieczarkowym.

Sos pieczarkowy, wykonanie.

Składniki:

pieczarki 30 dag
papryka czerwona słodka 1/3
cebula biała połowa
marchew 1 szt mała
cukinia 1/3 małej, młodej
natka pietruszki
koper
sos sojowy ciemny

przyprawy (przypraw dajemy do smaku):

sól morska
pieprz ziołowy
papryka suszona
pieprz czarny
ziele angielskie mielone
liść laurowy mielony
lubczyk
domowa kostka rosołowa 1 łyżeczka

wykonanie sosu:

Pieczarki, paprykę, cukinię i cebulę kroimy w plastry, marchew ścieramy na dużych oczkach, natkę pietruszki i koper kroimy drobno. Do garnka z 2 łyżkami oleju wkładamy pokrojone pieczarki i cebulę, solimy i dusimy do miękkości. Gdy pieczarki i cebula będą miękkie dodajemy startą marchew, pokrojoną paprykę i cukinię. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy suchymi przyprawami oraz dodajemy domową kostkę rosołową i troszkę sosu sojowego. Wszystko dusimy do miękkości wszystkich składników, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Jeżeli składniki wszystkie są miękkie smak jest dobry to zagęszczamy mąką ziemniaczaną i dodajemy łyżkę śmietany.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz