Bardzo smaczne roladki wieprzowe, duszone w ziołowym sosie, podane z ziemniakami i surówką warzywną.
Składniki na 6 porcji:
schab bez kości 6 plastrów
ser żółty 6 plasterków
szynka 6 plastrów
ogórek marynowany 4 szt.
musztarda
cebula
sól
pieprz
zioła prowansalskie
mąka
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
liść laurowy
ziele angielskie 4 szt.
gruba nić do obwiązania roladek
ziemniaki 12 szt.
sałatka warzywna ze słoja, domowa
Wykonanie:
Plastry schabu rozklepujemy tłuczkiem do mięsa, każdy posypujemy ziołami prowansalskimi,
pieprzem i solą. Cebulę, szynkę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Każdy plaster schabu
smarujemy musztardą i kładziemy po plasterku sera żółtego, posypujemy kosteczkami szynki,
cebuli i ogórka. Zwijamy roladki, owiązujemy grubą nicią, obtaczamy w mące i smażymy na
gorącym tłuszczu do zarumienienia się na złoty kolor z każdej strony. W między czasie
zagotowujemy pół litra wody z zielem angielskim,liściem laurowym i 1 łyżką domowej kostki
rosołowej. Podsmażone roladki przekładamy do garnka z gotującym się bulionem. Roladki
gotujemy na małym ogniu do ich miękkości, gdy roladki będą miękkie, sos przyprawiamy solą i
pieprzem, zagęszczamy i zabielamy sos. Roladki podajemy z ugotowanymi ziemniakami polanymi
sosem i warzywną surówką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz