piątek, 3 marca 2017

Faszerowane pieczarkami, serem i żurawiną klopsy wieprzowe, ziemniaki i sałatka warzywna ze słoja.



Delikatne, bardzo smaczne, faszerowane pieczarkami, serem mozzarella i żurawiną, klopsy wieprzowe. Z podanego przepisu są 4 porcje obiadowe.


Składniki:

mięso wieprzowe z szynki - mielone 0,5 kg
pieczarki 5 szt.
cebula 1 szt.
żurawina mrożona 3 łyżki (garść)
ser mozzarella (małe kulki)
sól
czosnek mielony
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
jajko kurze 1 szt.
2-3 łyżki bułki tartej
ziemniaki 8 szt.
sałatka warzywna ze słoja

Wykonanie:

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy jajko, bułkę tartą i kilka minut wyrabiamy. Na matę do zwijania rolad układamy kawałek folii aluminiowej. Na folię nakładamy warstwę mięsa mielonego o grubości około 1,5 cm, w kształcie prostokąta 28 cm / 20 cm. Na dolnym brzegu prostokąta nakładamy 3-4 łyżki farszu z usmażonych pieczarek i cebuli. Farsz ładnie rozmieszczamy i układamy na nim połówki małych kulek z sera mozzarella, oraz dokładamy wzdłuż farszu żurawinę. Przy pomocy maty zwijamy klopsa w rulon, który zawiniemy w kawałek folii aluminiowej, tak jak zawijamy cukierki. Tak samo robimy z drugim klopsem. Tak przygotowane klopsy układamy na blasze, pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, ugotowane odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Upieczone klopsy podajemy z posypanymi koprem ziemniakami i domowej roboty sałatką warzywną ze słoja. Danie dekorujemy pozostałymi owocami żurawiny.






















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz