środa, 1 marca 2017

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku.



Bardzo smaczne smażone filety z okonia, zrobione w słoiku z galaretką.

Skład:

Okonie 2 kg
natki pietruszki, Natka selera, koper
cebula (pokrojona w plasterki)
sól
ziele angielskie
liść laurowy
por
ocet 10% ( 1 szklanka octu x 5 szklanek bardzo gorącego wywaru z ryb)
żelatyna (3/4 łyżeczki na 400 ml. wrzącej zalewy) - tyle zalewy idzie na jeden słoiczek 0,5 litra.

Wykonanie:

Ryby filetujemy, myjemy, solimy i smażymy na oleju. W oddzielnym garnczku gotujemy wywar z
wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanymi zielem angielskim, liściem
laurowym, natkami, porem, cebulką pokrojoną w plastry. Usmażone filety wkładamy do
słoiczków 0,5 litrowych. Robimy zalewę w proporcji 1 szklanka octu i 5 szklanek wrzącego
wywaru (rosołu z ryb), na 2,5 litra zalewy dać 2 łyżki cukru i pół łyżki soli i 5 łyżek
stołowych żelatyny. Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy filety w słoikach i zakręcamy
wieczka. Słoiczki odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamkną. Ostudzone wstawiamy do
lodówki, Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiczkach powstanie galareta i
będzie nasz filet w galarecie :) Bardzo pyszny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz