poniedziałek, 13 marca 2017
Makaron Penne w gulaszu.
Bardzo smaczny zestaw połączenia gotującego się gulaszu warzywno - mięsnego z makaronem penny.
Składniki:
łopatka wieprzowa 70 dag
papryka czerwona połowa
papryka żółta połowa
zielone papryczki 2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
suszona włoszczyzna 3 stołowe łyżki
lubczyk mrożony
liść laurowy 5 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
por 4 cm plasterki
pieprz ziołowy
pieprz czarny
gałka myszkatałowa połowa gałki (zetrzeć)
sól
pasta rosołowa, domowa 2 łyżki (kupnej 1 kostka)
sos z ostrych papryk 1 łyżeczka
pomidory krojone 1 puszka
makaron penny
sos sojowy ciemny
olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki
Wykonanie:
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osączamy z wody, kroimy w kawałki 4 x 4 cm, przyprawiamy
pieprzem i solą. Rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego na dużej patelni, wkładamy kawałki
mięsa i smażymy pod przykryciem. W między czasie kroimy w kostkę papryki, por i cebulę. Gdy
mięso troszkę się poddusi dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, i dusimy pod przykryciem do
miękkości. Nastawiamy 1,5 litra wody w garnku z pastą rosołową, suchą włoszczyzną, liśćmi
laurowymi, zielem angielskim i pokrojonym lubczykiem. Uduszone mięso z warzywami
przekładamy łyżką cedzakową do gotującego się wywaru, dodajemy startą gałkę muszkatołową,
czosnek, pomidory krojone i sos sojowy. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu miękkości mięsa
i warzyw. Dodajemy 30 dag makaronu penny i dalej gotujemy na wolnym ogniu do momentu
miękkości makaronu. Na koniec gotowania jeszcze raz próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy
solą i innym i przyprawami.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz