Części kurczaka nie tylko są smaczne z ziemniakami i surówką, ale i również. z domowego, wypieku chlebem :) Polecam.
Składniki:
podudzia z kurczaka 4 szt.
pałki kurczaka 4 szt.
filet z kurczaka 2 połówki
olej rzepakowy do marynaty i smażenia
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka czerwona
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Z pieprzu, soli, pieprzu ziołowego, papryki czerwonej (słodkiej), czosnku granulowanego,ziół prowansalskich i oleju rzepakowego sporządzamy marynatę, którą dobrze nacieramy każdą część kurczaka. Natarte części z kurczaka w misce zakrywamy i wstawiamy na noc do lodówki (8 godzin). Po tym czasie na gorącą patelnię z olejem rzepakowym i z tym co osiadł z marynaty, smażymy części kurczaka, każdy kawałek na rumiany kolor. Usmażone części z kurczaka świetnie smakują ze świeżym, upieczonym, domowym chlebem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz