czwartek, 16 marca 2017

Calzone z serem, pieczarkami, paprykami i cebulką.



Bardzo smaczne calzone, chrupiące z ciągnącym się serem. Z przepisu wychodzi 3 duże calzone z placków o średnicy 23 cm (wymiar talerza). Polecam :)

Składniki:

ciasto na pizze
pieczarki 3 szt.
cebula biała 1 szt
papryka czerwona połowa
papryka żółta połowa
papryczki zielone 4 szt.
ser mozzarella 8 małych kulek
sól
pieprz
papryka czerwona ostra suszona
oregano

Wykonanie farszu:

Pokrojone drobno pieczarki, papryki i cebulę, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.

Ciasto na pizze:

Składniki:

20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły.
Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego
mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie calzone:

Ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy farszem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na farsz układamy
5 połówek kulek sera mozzarella, posypujemy wiórkami sera mozzarella, oregano. Formujemy
duży pierog i sklejamy brzegi, uciskając palcem. Pierogi calzone układamy na wyłożonej
papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, pierogi calzone muszą być ładnie zarumienione.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz