niedziela, 5 marca 2017

Roladki drobiowe, faszerowane serem ziemniaki i ogórkowy kwiatek z żurawinami.



Bardzo smaczne danie, roladki drobiowe faszerowane serem mozzarella, ziemniaki pieczone z farszem serowym oraz jako surówka, kwiatek z ogórka z żurawinami. :)


Składniki:

filet drobiowy 3 połówki
ziemniaki młode 9 sztuk
ogórek szklarniowy 1 szt.
żurawina 2-3 łyżki (garść)
ser mozzarella wiórki
sos zielony pesto (domowej roboty lub kupny)
boczek wędzony plastry 18-20 szt.
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Wymyte filety nadcinamy tak żeby rozłożyć nadcięty filet. Połowę rozciętego fileta smarujemy sosem pesto i posypujemy serem mozzarella, składamy filet do pozycji jaką miał przed rozcięciem. Złożony filet zawijamy w plastry boczku i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Taką czynność wykonujemy ze wszystkimi filetami.Podsmażone filety na rumiany kolor zawijamy każdy z osobna w folię aluminiową, układamy na blachę do pieczenia. W Obranych ziemniakach drążymy dziurę wyrzynarką do wycinania ogryzków z jabłek. Kołek z wydrążonego ziemniaka ucinamy 1,5 cm z każdej strony. Odcięte kawałki będą korkami do zatykania.Wkładamy jeden korek, napełniamy wydrążony otwór w ziemniaku serem, uciskamy żeby sera więcej weszło. Zatykamy drugim korkiem i tak robimy ze wszystkimi ziemniakami. Tak przygotowane ziemniaki zapiekamy w głębokim tłuszczu na rumiany kolor,tak jak frytki. Rumiane ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze obok roladek. Pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Robimy na talerzu dekorację z plasterków ogórka w kształcie kwiatka, ozdabiamy mrożoną żurawiną błotnistą, obok układamy upieczone, faszerowane ziemniaki i roladkę.

















Roladki smaczne są również z frytkami.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz