niedziela, 16 kwietnia 2017

Szynka (kulka) peklowana, parzona.



Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół :)


Składniki:

- 1,3 kg. mięsa z szynki (kulka)

Skład solanki:

woda 1 l
peklosól 80 g,
cukier 10 g.zimną
5 listki  laurowe połamane
5 ząbki czosnku
12 ziarenek ziela angielskiego

Peklowanie:

Szynka peklowana na mokro na 4 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni.

W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.



Szynkę wkładamy do siatki, robimy nastrzyk i peklujemy w solance 4 dni. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą  solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.



Parzenie:



Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona).



Gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz szynki.


Orientacyjny czas gotowania parzenia wynosi ok. 60 min. na 1 kg szynki. Do czasu parzenia, wlicza się czas gotowania w temperaturze wrzenia. Po parzeniu studzimy powieszoną na kiju, ostudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin by szynka sobie odpoczęła.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz