Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół :)
Składniki:
- 1,3 kg. mięsa z szynki (kulka)
Skład solanki:
woda 1 l
peklosól 80 g,
cukier 10 g.zimną
5 listki laurowe połamane
5 ząbki czosnku
12 ziarenek ziela angielskiego
Peklowanie:
Szynka peklowana na mokro na 4 dni, z nastrzykiem. Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni.
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.
Szynkę wkładamy do siatki, robimy nastrzyk i peklujemy w solance 4 dni. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.
Parzenie:
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona).
Gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz szynki.
Orientacyjny czas gotowania parzenia wynosi ok. 60 min. na 1 kg szynki. Do czasu parzenia, wlicza się czas gotowania w temperaturze wrzenia. Po parzeniu studzimy powieszoną na kiju, ostudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin by szynka sobie odpoczęła.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz