sobota, 15 kwietnia 2017

Klopsy z farszu białej kiełbasy.



Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu farsz do kiełbasy białej, z którego zrobiłam klopsy, według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu.


Surowiec na 3 kg farszu:

boczek chudy 50 dag
podgardle chude 50 dag
ścinki ze schabu 1 kg
schab 1 kg

Składniki do wywaru i sosu:

domowa kostka rosołowa 1 łyżka
tarty chrzan ze słoiczka 2 łyżki
śmietana 18 % do zabielenia sosu
skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu

Przyprawy i materiały pomocnicze:

Pieprz czarny 0,01/kg
Czosnek 0,02/kg
Majeranek 0,01/kg
Sól 10 g/kg

Wykonanie:

Podgardle i boczek przepuszczamy przez sitko 12 mm, schab przepuszczamy przez sitko 8 mm. Połowę zmielonego przez sitko boczku i podgardla przepuszczamy przez sitko 8 mm. Tak zmielone mięsa wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy do kleistości farszu. Wyrobiony farsz wstawiamy przykryty do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie chwilę wyrabiamy. Z farszu formujemy klopsy,parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza przez 35 minut. Wodę z parzenia klopsów wykorzystujemy do sporządzenia sosu chrzanowego. Tak sparzone klopsy podajemy z ziemniakami i sosem chrzanowym z ćwikłą. Można klopsy zalać wywarem w słoiku i za pasteryzować na kilka dni do obiadu. Z wywaru też sporządzamy sos.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz