poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Pieczeń rzymska, ziemniaki, sos pieczarkowy i surówka warzywna.



Bardzo smaczne danie.


Składniki:

mięso mielone z łopatki 1 kg
bułka czerstwa 1 szt.
woda 0,5 szklanki
cebula 1 szt.
olej 1 łyżka
jajka 2 szt.
jajka na twardo (do nadzienia) 4 szt.
smalec 3 łyżki
bułka tarta 2 łyżki

Przyprawy:

sól
pieprz
majeranek
czosnek mielony

Wykonanie:

Bułkę moczymy w wodzie i dobrze odciskamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na wolnym ogniu do zeszklenia. Jajka gotujemy na twardo. Do mięsa mielonego wbijamy 2 całe surowe jajka, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, zeszkloną cebulę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy smalcem i posypujemy tartą bułką. Połowę mięsa wkładamy do formy, układamy po środku ugotowane, obrane ze skorupki jajka na twardo. Przykrywamy jaja drugą częścią mięsa. Zwilżoną w wodzie dłonią wyrównujemy wierzch mięsa i kładziemy na nim 2 łyżki smalcu. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Plastry pieczeni podajemy z ziemniakami polane sosem pieczarkowym oraz z surówką warzywną z domowych przetworów. Do popicia podajemy sok z marchwi i jabłek.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz