wtorek, 9 maja 2017

Chleb pszenny z czarnuszką.



Prosty przepis na szybkie upieczenie bardzo smacznego chleba. Polecam :) 


Składniki na 1 bochenek chleba 1,10 kg.:

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
300 ml wody
130 ml mleka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
drożdże świeże 20 gram

Na pomadę:



100 ml wody
1 czubata łyżeczka mąki
szczypta soli

Opcjonalnie:

czarnuszka do posypania chleba

Chleb upiekłam według przepisu ze strony  http://www.chleby.info/

Wykonanie:

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce.



















Udanego wypieku :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz