poniedziałek, 8 maja 2017

Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką ze słoja.




Tradycyjny nasz schabowy, tym razem podany z ziemniakami, sałatką warzywną i papryczkami czereśniowymi, marynowanymi.


Składniki:

2 grubsze plastry schabu
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 6 szt.
surówka warzywna z domowych przetworów
papryczki czereśniowe marynowane 6 szt.

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy, zanurzamy w roztrzepanym, osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy (podwójne panierowanie). Tak przygotowane plastry naszego schabu układamy na gorącą, z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej i wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, tłuczemy i wkładamy na talerz, obok kładziemy usmażony kotlet schabowy i surówkę z papryczkami czereśniowymi.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz