wtorek, 23 maja 2017

Kasza jęczmienna, na bardzo ostro, nadziana skwarami z boczku.



Danie dla lubiących parzone kasze, oraz ostre papryczki.


Skład:

woda 4 szklanki
kasza jęczmienna 2 szklanki
przecier z ostrych papryczek chili 2 czubate łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka kupna)
sól
majeranek
pieprz ziołowy
usmażone kawałki boczku z cebulą
ogórki marynowane
papryczki ostre czereśniowe

Wykonanie:

Kasze moczymy w miseczce. Zagotowujemy 4 szklanki wody z pastą rosołową, przecierem z papryczek, solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Dodajemy wypłukaną kaszę, cały czas mieszamy. Gotujemy do momentu kiedy kasza zacznie już gęstnieć. Zakańczamy gotowanie, przykrywamy garnczek pokrywką i czekamy 30 minut aż kasza dojdzie. Po 30 minutach kasza musi nam ładnie zgęstnieć pod warunkiem że na 2 szklanki wody damy 1 szklankę kaszy. Do tak gęstej kaszy dodajemy usmażone kawałki boczku z cebulą i wytopionym tłuszczem, mieszamy, wykładamy na talerz lub do miseczki i zajadamy razem z ogórkiem marynowanym i papryczkami czereśniowymi. Pycha.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz