czwartek, 25 maja 2017

Bułki pszenne śniadaniowe z czarnuszką.



Bardzo smaczne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :) 


Składniki na 9 bułek:

700 g mąki pszennej
mleko 400 ml
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
drożdże świeże 20 gram
7 łyżek oleju
jajko 1 szt. do posmarowania bułek
czarnuszka do posypania

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i pozostałe, ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz