niedziela, 30 lipca 2017

Babka owocowa.



Zdrowy deser, babka owocowa z winogronem, malinami, borówkami, serem oraz z nasionkami chia.


Składniki:

borówki
maliny
winogrona
ser waniliowy president z wiaderka 50 dag
nasiona chia 2 łyżki
woda o smaku truskawki 700 ml
żelatyna 9 łyżeczek

Wykonanie:

Do wyparzonej, osuszonej formy układamy maliny i borówki. Cieniutką warstwę nalewamy przestygniętej rozprowadzonej w truskawkowej wodzie żelatyny. Formę wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała i na stężałą galaretkę nakładamy kolejne warstwy owoców które zalewamy kolejnymi zimnymi galaretkami zrobionymi z wody truskawkowej i żelatyny. Na każdą warstwę daję szklankę gorącej wody truskawkowej i 3 łyżki żelatyny, oczywiście studzę. Robimy dwie warstwy z owocami a trzecia warstwa to będzie ser, do którego wsypujemy 2 łyżki nasion chia oraz wlewamy 250 ml rozpuszczonej żelatyny w wodzie truskawkowej. Na wierzch układamy warstwę z herbatników, tak żeby zastygnięta babka owocowa nie leżała bezpośrednio na talerzu, tylko na przylgniętych herbatnikach. Gotową babkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy babkę owocową z formy na talerz, kroimy i konsumujemy.
















Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz