czwartek, 3 sierpnia 2017

Marynowana papryka.



Marynowana papryka jest idealna jako dodatek do kanapek i do dań obiadowych.

Składniki na 6 litrowych słoików:

    1 kg papryki czerwonej
    1 kg papryki żółtej
    0,5 cebuli (po 2 plastry na słoik)

Zalewa:

    1 szklanka octu 10%
    1,5 łyżki stołowej soli
    6 szklanek wody
    9 łyżek stołowych cukru

Do każdego słoika wkładam:

    1 listek laurowy
    3 ziarnka ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu czarnego
    1/2 łyżeczki gorczycy
    1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku

Paprykę dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać wewnątrz i pokroić w paski, . Do każdego słoika włożyć listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, czosnek i wsypać pół łyżeczki gorczycy. Następnie ułożyć do słoików pokrojoną paprykę. Do każdego słoja wkładamy po dwa plastry cebuli. Zalewamy gorącą zalewą aż składniki będą przykryte i dokładnie zakręcamy wieczka. Słoiki z zawartością wkładam do dużego gara, wypełnionego ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do ostudzenia. Ostudzone i osuszone słoiki przenosimy do piwnicy lub spiżarni.







Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz