piątek, 4 sierpnia 2017
Marynowana papryka.
Marynowana papryka jest idealna jako dodatek do kanapek i do dań obiadowych.
Składniki na 6 litrowych słoików:
1 kg papryki czerwonej
1 kg papryki żółtej
0,5 cebuli (po 2 plastry na słoik)
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
1,5 łyżki stołowej soli
6 szklanek wody
9 łyżek stołowych cukru
Do każdego słoika wkładam:
1 listek laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki gorczycy
1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku
Paprykę dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, opłukać wewnątrz i pokroić w paski, . Do każdego słoika włożyć listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, czosnek i wsypać pół łyżeczki gorczycy. Następnie ułożyć do słoików pokrojoną paprykę. Do każdego słoja wkładamy po dwa plastry cebuli. Zalewamy gorącą zalewą aż składniki będą przykryte i dokładnie zakręcamy wieczka. Słoiki z zawartością wkładam do dużego gara, wypełnionego ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do ostudzenia. Ostudzone i osuszone słoiki przenosimy do piwnicy lub spiżarni.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz