Kwaśnica ugotowana z kiszonej, młodej kapusty na wędzonym boczku.
Składniki:
kiszona młoda kapusta z żurawiną 1 kg
ziemniaki 3 szt.
boczek wędzony 20 dag
pęczak 4 łyżki
pomidory krojone z puszki
koncentrat pomidorowy
domowa pasta rosołowa lub 1 kupna kostka
sól
pieprz ziołowy
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6 szt
majeranek
Wykonanie:
Zagotowujemy 2 litry wody z włoszczyzną, domową pastą rosołową,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i kaszę pęczak, gotujemy do miękkości ziemniaków. W między czasie smażymy na patelni bez tłuszczu pokrojony w kostkę boczek. Usmażone kostki boczku dodajemy do gotującej się zupy w garnku, a na patelni z tłuszczem który wytopił się z boczku smażymy odciśniętą kapustę kiszoną. Kapustę dusimy na patelni 15-20 minut na małym ogniu. Po usmażeniu dodajemy do garnka z zupą, dodajemy pomidory i gotujemy godzinę żeby kapusta była miękka. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy suche przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut i kończymy gotowanie. Nalewamy zupę do miseczek i konsumujemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz