czwartek, 17 sierpnia 2017

Marynowane papryczki cherry, czereśniowe.



Marynowane papryczki czereśniowe cherry są smaczne, zdrowe, są idealne jako dodatek do dań. Najzdrowsze jedzone w całości, z pestkami. Polecam.

Składniki:

papryka czereśniowa cherry 3 kg
czosnek 1 ząbek na słoik
liście laurowe 1-2 szt na słoik
parę ziaren pieprzu na słoik na słoik
parę ziaren ziela angielskiego na słoik
gorczyca po pół łyżeczki gorczycy na słoik
koper po 1 baldasze do słoika
cebula po plastrze do słoika
cukier 3  łyżki
sól 3 łyżki
ocet 10% 3 szklanki
woda 15 szklanek
1 łyżka oleju na 1 słoik


Zalewa:

Wodę zagotowujemy z cukrem,solą i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 .

Wykonanie:

Paprykę myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy baldachy kopru, czosnek, plaster cebuli, pieprz, liść laurowy, olej, ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy.  Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu wrzenia wody. Po zakończonej pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Ostudzone słoiki wynosimy do piwnicy.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz