niedziela, 20 sierpnia 2017

Czekoladowe ciasto.



Bardzo smaczne, wilgotne z rodzynkami i kawałkami czekolady ciasto. Polecam.


Składniki:

Mąka typ 450 - 500  30 dag
kakao 2 czubate łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajka 6 szt.
margaryna 125 gram
cukier 3/4 szklanki
olej 3/4szklanki
rodzynki garść
czekolada gorzka 1 tabliczka
sól szczypta

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek, z białek z dodatkiem soli ubijamy pianę, stopniowo do ubijanej piany dodajemy cukier, po jednym żółtku. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając łyżką. Do mieszanej masy dodajemy kakao olej i rozpuszczoną margarynę. Mieszamy do jednolitej masy. Do masy dodajemy rodzynki pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do dużej formy keksowej i pieczemy bez termo obiegu na grzałkach góra dół, w temperaturze 150 stopni Celsjusza 70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub według swojego upodobania.



Polewa czekoladowa.

Składniki na polewę czekoladową:

masło lub margaryna 20 dag
cukier puder 1 szklanka
mleko 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
kakao 4 łyżki

Wykonanie polewy czekoladowej:

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania. Polewy został mi jeszcze słoiczek od dżemu 400 ml.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz