Delikatne, bardzo smaczne bułki z serem żółtym, szynką konserwową posypane ziarnami dyni i słonecznika. Idealne dzieciom na kanapki do szkoły. Polecam :)
Składniki:
Mąka pszenna Typ 650 - 70 dag
Sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
mleko 400 ml ciepłe
olej 7 łyżek
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
szynka konserwowa 6 plastrów
ser gouda 11 plastrów
pestki dyni do posypania
pestki słonecznika do posypania
jajko kurze 1 szt.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy tą część ciasta jeszcze raz. Oba ciasta odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy w prostokąty. Na rozwałkowanym placku białym układamy plastry szynki. Przykrywamy plackiem pomidorowym na który układamy plastry sera żółtego. Musimy teraz placki zwinąć jak roladę. Zwiniętą roladę z ciast kroimy na 9 równych części. Tak wycięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz