poniedziałek, 11 września 2017

Pyzy ziemniaczane (Cepeliny).



Pyzy ziemniaczane lub Cepeliny, to kluski zrobione z tartych i gotowanych ziemniaków. To danie pochodzi ze wschodnich kresów, Wileńszczyzna, Białoruś. Są bardzo smaczne, nadziewane mięsem mielonym, okraszone skwarkami z cebulą. Najczęściej są przygotowywane w okresie wykopek ziemniaków. Polecam :)


Składniki na 10 sztuk:

Farsz:

mięso wieprzowe 55 dag
cebula połowa
czosnek 3 ząbki
sól pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
majeranek 1 łyżka

Wykonanie farszu:

Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wyrabiamy farsz kilkanaście minut.

Ciasto:

ziemniaki 1,2 kg surowych (obranych 1 kg)
ziemniaki 1,5 kg ugotowane, tłuczone
mąka ziemniaczana
sól

Wykonanie ciasta:

Półtora kilograma ziemniaków obieramy ze skórki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków, studzimy. Ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Obieramy kolejną część ziemniaków, myjemy i trzemy na pulpę. Starte ziemniaki odciskamy przez ściereczkę z soków. Odciśnięty sok odstawiamy do odstania się, osiądzie skrobie które dodamy do odciśniętej pulpy ziemniaczanej. Wymieszaną pulpę ziemniaczaną ze skrobią odstawiamy na bok, a będziemy przygotowywać ciasto na pyzy. Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do większej miski, wyrównujemy je w misce, rysujemy na cieście linie dzieląc ciasto na cztery równe części. Jedną część ciasta wyjmujemy na bok i zapełniamy puste miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto z mąką ziemniaczaną tak jak na kluski śląskie. Do wyrobionego ciasta dodajemy ciasto z surowych ziemniaków, dobrze mieszamy i wyrabiamy oba ciasta do momentu dobrego połączenia. Z mielonego mięsa formujemy kulki o wadze 55 gramów, układamy na talerzyku. Ciasto dzielimy na 10 równych części z których formujemy 10 kul ziemniaczanych. Z każdej ziemniaczanej kuli płaszczymy placek w dłoni, wkładamy kulkę z mięsa i zlepiamy podłużne, owalne ładne kluski. W między czasie zagotowujemy w garnku osoloną wodę, łyżką cedzakową wkładamy kluski i gotujemy 20 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, układamy na dużym talerzu, okraszamy skwarkami z cebulą. Pyzy można również podawać z różnymi sosami, na przykład z sosem pieczarkowym. Ale to zależy kto z czym woli.



















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz