niedziela, 1 października 2017

Rolada ziemniaczana z mięsem.



Polecam smaczną roladę ziemniaczaną z nadzieniem z wieprzowego mielonego mięsa.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 97 dag
ziemniaki tarte na pulpę, odciskane 78 dag
mięso mielone, wieprzowe 85 dag
boczek wędzony 15 dag (22 małe plasterki)
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek

Wykonanie:

Z obu ziemniaczanych mas wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby możemy troszkę posolić. Rozkładamy arkusz papieru do pieczenia a na niego układamy z ciasta placek o grubości 1-1,5 cm. Ja zrobiłam placek pod wielkość dużej formy do keksu. Na placek z masy ziemniaczanej układamy cienką warstwę mielonego mięsa, wcześniej doprawionego do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przy pomocy papieru zwijamy roladę. Po zwinięciu rolady ładnie zlepiamy boki rolady ciastem. Roladę wkładamy do formy, wierzch obkładamy cienkimi plasterkami wędzonego boczku i pieczemy 90 minut w 160 stopniach Celsjusza. Upieczoną roladę chwilę studzimy i wyjmujemy na półmisek. Na górę formy z roladą kładziemy półmisek i przewracamy do góry dnem formy. Rolada powinna ładnie wyjść z formy. Jeżeli rolada jest mało upieczona z dna i boków możemy ją dopiec w piekarniku grzałka tylko górna.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza