czwartek, 31 maja 2018

Mielonka wieprzowa.



Domowego wyrobu mielonka wieprzowa w osłonce barierowej termokurczliwej. Jest smaczna i łatwa do wykonania. Polecam :)

Składniki:

łopatka - 1,2 kg (szarpak)
boczek - 1,2 kg (10 mm)
osłonka barierowa, termokurczliwa

Przyprawy:

peklosól 18-20 g/kg
cukier 1 g/kg
pieprz czarny 2 g/kg
czosnek 3 g/kg


Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.

Rozdrabnianie:


łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak
boczek przez sitko 10 mm.

Wykonanie:

Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło w osłonkę barierową termokurczliwą. Napełniony baton ścisło zawiązujemy i parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do osiągnięcia w środku batonu temperatury 70 stopni Celsjusza. Studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Ostudzony baton wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić w plastry i konsumować.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz