sobota, 12 maja 2018

Paluchy pszenno żytnie.



Bardzo smaczne paluchy pszenno żytnie, idealne do pieczonych kiełbasek na grillu. Polecam :)

Składniki na 10 paluchów (każdy po 11 dag):

mąka pszenna 350 g - (typ 650)
mąka żytnia 350 g - (typ 720)
mleko 400 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 20 gram
olej 7 łyżek

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy. Z ciasta formujemy równe paluchy w kształcie walca, takie po 11 dag każdy, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każdy paluch po upieczeniu straci na wadze około 10%. Po 30 minutach wyrastania, każdy paluch nacinamy żyletką ukośne linie w 2-3 miejscach, ponownie przykrywamy i niech dorastają pozostałe 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z paluchami na środkową półkę,  wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się paluchów. Upieczone paluchy studzimy na kratce.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz