czwartek, 12 lipca 2018

Pieczony pyton tygrysi.



Złapany, upieczony :) Pyton tygrysi. Rolada mięsna w cieście drożdżowym. Polecam.

Składniki:

ciasto drożdżowe
farsz mięsny
białko do posmarowania
czarnuszka do posypania
ziarno słonecznika do posypania

Ciasto:

700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 650)
mleko 400 ml
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
drożdże świeże 30 gram
8 łyżek oleju
jako kurze 1 szt.
żółtko 1 szt.

Farsz:

Składniki:

szynka gotowana 30 dag
cebula 1 szt
sól do smaku.
pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie farszu:


Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy składniki.

Wykonanie roladek:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Z 3 części wałkujemy placki a z pozostałych 3 kawałków ciasta placki ponacinane w kratkę, będą to nakładki na zwinięte rolady. Na każdy z 3 placków nakładamy farsz mięsny, posypujemy natką pietruszki i zwijamy w roladę, i tak robimy z pozostałymi dwoma plackami ciasta. Na każdą zwiniętą roladę nakładamy placek z wyciętą wałkiem specjalnym kratkę i nakładamy na zwiniętą roladę. Końce podwijamy i zlepiamy pod spód. Tak robimy z pozostałymi roladkami i nakładkami z wyciętą kratką. Tak przygotowane rolady układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte rolady smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 30 minut, na środkowej półce, grzałki dół/góra. Gdy roladki będą ładnie zarumienione,kończymy pieczenie, studzimy na kratce. Ostudzone kroimy w kawałki i delektujemy się.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz