Smażona tuszka morszczuka podana z ziemniakami i surówką Colesław.
Składniki:
tuszki morszczuka 2 szt.
pieprz cytrynowy
olej do smażenia
Surówka Colesław:
Składniki:
kapusta pekińska 1 szt.
marchew 2 szt.
cebula 1 szt.
sól
pieprz ziołowy
majonez 2 łyżki
oliwa z pestek winogron
Wykonanie surówki:
Kapustę kroimy w drobne paski, marchew obieramy i trzemy przez większe oczka, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki solimy, pieprzymy do smaku. Dodajemy 4-5 łyżek oliwy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. Gotową surówkę przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Wykonanie dania:
Rybę czyścimy z łusek, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i nacieramy pieprzem cytrynowym, nie solimy (chyba że ktoś lubi soloną to niech sobie doprawi solą). Rybę smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kawałki ryby podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz