środa, 24 kwietnia 2019

Placki ziemniaczane Melody.



Chrupiące placki ziemniaczane z cebulą i ziołami, usmażone z ziemniaków Melody. Dlaczego z Melody ? Otóż dlatego, że ten typ ziemniaków do niczego się nie nadaje, jak tylko do usmażenia smacznych, chrupiących placków.

Składniki:

ziemniaki Melody 1 kg
cebula połowa dużej
białka z 4 jajek
mąka pół szklanki
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy, jednego ziemniaka przez duże oczka a drugiego przez drobniejsze oczka i tak do starcia wszystkich ziemniaków. Cebulę także ścieramy na tarce, dodajemy do startych ziemniaków białka, mąkę, sól i pieprz ziołowy,mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy z ciasta placki na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki podajemy z surówką Colesław.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz