niedziela, 16 czerwca 2019

Biała kaszanka na mięsie z kurczaka, kaczki i indyka oraz ostrym sosem z papryczek habanero.



Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero,  mięsie z kurczaka, kaczki i indyka. Kaszanka jest dla osób lubiących ostre potrawy.

Składniki:

wywar (rosół) 22 szklanki
kasza jęczmienna pęczak 3 szklanki
kasza jęczmienna gruba 5 szklanek
kasza gryczana palona 2 szklanki
kasza gryczana biała 1 szklanka
mięso z korpusu i skrzydeł z kaczki, kurczaka i indyka - 1 kg
ostry sos z papryczek habanero 200 ml
pasta rosołowa 3 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
papryka słodka mielona 2 łyżki
jelito wieprzowe cienkie 28/30 10 metrów

Wykonanie:

Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy rozdrobnione mięso, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz