wtorek, 18 czerwca 2019

Chrupiące placki warzywne.



Chrupiące placki, usmażone z startej cukinii, ziemniaków i marchewki, podane z jogurtem.


Składniki:

młoda cukinia 2 szt.
ziemniaki
marchew 3 szt.
por biała część
jajko kurze 3 szt.
mąka pszenna 3-4 łyżki
sól
pieprz ziołowy
majeranek
olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki, marchewki i cukinie ścieramy na większych oczkach. Por kroimy drobno i dodajemy do startych warzyw. Wszystkie warzywa umieszczamy w większej misce, solimy, mieszamy i odstawiamy na godzinę żeby zmiękły i puściły sok. Po godzinie odciskamy sok z warzyw. Do odciśniętych warzyw wbijamy jajka kurze, dodajemy mąkę i pieprz ziołowy. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20 minut. Po 20 minutach smażymy placki na gorącym oleju roślinnym z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki podajemy z jogurtem lub zsiadłym mlekiem.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz