Zupa z młodej kapusty ugotowana na karczku wieprzowym.
Składniki:
młoda kapusta 1 główka
młoda marchew 3 szt.
młode ziemniaki 2 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
karczek wieprzowy 20 dag
koper
natka pietruszki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pasta rosołowa 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
suszone pomidory 1 łyżka
Wykonanie:
Wymyty, pokrojony w większą kostkę karczek gotujemy 30 minut we wrzącej osolonej wodzie razem z pokrojoną pietruszką, marchwią i ziemniakami. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę, pastę rosołową, pomidory suszone, drobno pokrojoną natkę pietruszki, koper, czosnek, sól i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości składników. Jeżeli składniki zupy będą miękkie, próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz