czwartek, 27 czerwca 2019
Duszony karczek z cebulą.
Duszone plastry karczku z cebulką podane z chlebem.
Składniki:
karczek wieprzowy 1 kg
cebula 3 szt.
sól
czosnek granulowany
pieprz ziołowy
smalec wieprzowy
Wykonanie:
Umyty, osuszony karczek kroimy na plastry o grubości 3 cm, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem. Przyprawy dobrze wcieramy w plastry mięsa, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron plastrów na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone w pół plastry cebule, wcześniej osolone. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa i cebuli. Uduszone kawałki karczku podajemy na ciepło z pieczywem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz