wtorek, 23 lipca 2019
Kiełbasa drobiowa parzona.
Kiełbasa zrobiona jest z mięsa kurczaka, parzona.
Surowiec:
mięso z ćwiartek kurczaka 1,2 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze:
peklosól 20 g/kg mięsa z drobiu
czosnek granulowany 7 g/kg
pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
pieprz ziołowy 2 g/kg
kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg
sos sojowy 4 łyżki
osłonka białkowa Fi 85 mm
Peklowanie:
Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Rozdrabnianie i wyrabianie farszu:
mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
skórki przepuszczamy przez sitko 5 mm
Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięso z ćwiartek kurczaka i skórki. Dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.
Nadziewanie:
Farszem napełniamy ścisło osłonkę tworząc baton.
Parzenie:
Batony parzymy w temperaturze 75 stopni 85 minut. Po parzeniu studzimy batony powieszone na kiju.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz