wtorek, 23 lipca 2019

Kiełbasa drobiowa parzona.



Kiełbasa zrobiona jest z mięsa kurczaka, parzona.

Surowiec:

mięso z ćwiartek kurczaka 1,2 kg

Przyprawy i materiały pomocnicze:

peklosól 20 g/kg mięsa z drobiu
czosnek granulowany 7 g/kg
pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg
pieprz ziołowy 2 g/kg
kolender  tłuczony w moździerzu 2 g/kg
sos sojowy 4 łyżki
osłonka białkowa Fi 85 mm

Peklowanie:


Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

Rozdrabnianie i wyrabianie farszu:


mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
skórki przepuszczamy przez sitko 5 mm

Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy mięso z ćwiartek kurczaka i skórki. Dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.

Nadziewanie:

Farszem napełniamy ścisło osłonkę tworząc baton.

Parzenie:


Batony parzymy w temperaturze 75 stopni 85 minut. Po parzeniu studzimy batony powieszone na kiju.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz